• Бібліотечна мандрівка Богуславщиною Бібліотечна мандрівка Богуславщиною Бібліотечна мандрівка Богуславщиною Бібліотечна мандрівка Богуславщиною Бібліотечна мандрівка Богуславщиною

    19 вересня, завдячуючи спонсорській підтримці громадської організації Миколи Бабенка "Біла Церква Разом”, відбувся виїзний семінар працівників Білоцерківської міської ЦБС.
    Бібліотекарі відвідали найцікавіші пам’ятки міста Богуслав, який називають ще "маленькою Швейцарією” та легендарні "місця сили” села Медвин.
    Стародавнє село Медвин розкинулося на мальовничих пагорбах в 30-ти кілометрах від Богуслава. Навколо села знайдено багато городищ та курганів часів трипільської культури. Тут жили люди вже у 4-3 тисячолітті до н.е.
    З його назвою пов’язана легенда про погреба-медівні князя Володимира Великого. У середні віки Медвин був містом. В 1620 році отримав Магдебурзьке право. У ХІХ столітті там проживало близько 12 тисяч мешканців.
    Село здавна славиться вільнолюбними та сміливими людьми. Мешканці Медвина були козаками, брали участь у визвольних народних повстаннях. В серпні 1920 року в селі проголосили Медвинську республіку – повстали проти більшовиків, мобілізації до "червоної армії” та грабунку "продрозгортки”.  В жовтні 1920 року кінна армія Будьонного захопила село, спаливши майже 600 хат. Напередодні Покрови на околиці села були страчені 80 заручників – молодих хлопців з Медвина. Неподалік від гори Тотохи, на місці їхньої загибелі встановлено пам’ятний хрест. Працівники білоцерківських книгозбірень вшанували пам’ять закатованих медвинців хвилиною мовчання. Слід зазначити, що за радянських часів було знищено майже половину населення Медвина – 6 тисяч осіб.
    В Медвині є унікальне місце – гора Тотоха – "місце сили”. Відвідати Тотоху щорічно приїздить велика кількість туристів з різних куточків України. Чи дійсно тут є "пуп Землі” – одне з самих енергетично сильних місць України, чи це такий оригінальний рекламний хід? Бібліотекарі так і не дізналися, але із задоволенням піднялися на гору й отримали масу позитивних емоцій та зарядилися енергією сонця на вершині. Насправді Тотоха – це великий пагорб серед полів, де в 4-3 до н.е. тисячолітті існувало трипільське та скіфське городище. Є версія археологів, що саме там була велика і багата столиця русів Голунь.
    У підніжжя Тотохи є джерело з чистою, прохолодною водою, яка, подейкують, має чарівні властивості. Чи то є правдою, складно сказати, але вода ця дійсно надзвичайно смачна, а можливо й корисна. Мандрівники з Білої Церкви напилися цілющої води та ще й з собою набрали, пригостити рідних та друзів.
    Наступною зупинкою у стародавньому Медвині став 600-річний дуб – ботанічна пам’ятка природи, який називають "Медвин дуб”. Дереву 600 років. Його висота 20 метрів, в обхваті дуб 6 метрів – справжній красень-велетень.
    Бібліотекарів з Білої Церкви супроводжувала під час подорожі старовинним Медвином колега – завідувачка медвинською книгозбірнею – Ольга Олександрівна Марушевська. Звичайно, мандрівники завітали в гості до своїх колег. У медвинській бібліотеці білоцерківці мали змогу ознайомитися з археологічними знахідками місцевих краєзнавців. Цікаво, що деякі артефакти мають 5000-річну історію.
    Після затишного Медвина автобус взяв курс на Богуслав. Під час екскурсії містом бібліотекарі відвідали краєзнавчий музей  та музей Марко Вовчок. Цікаво, що останній знаходиться в хаті, де письменниця прожила майже рік (у 1886р.), піднялися до пам’ятника Марусі Богуславці – дівчині-бранці, що врятувала з турецької неволі 700 українських козаків. Марусю Богуславку ще називають богуславською Роксоланою. 
    Втомлені та задоволені білоцерківські бібліотекарі вирушили додому, а місцеві жителі, мабуть, ще довго розповідали один одному про величезний двоповерховий автобус, який привіз на Богуславщину галасливих туристів.

    Олена Бульда.







    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше