• Бахчисарай – «місто п’яти століть»

    Бахчисарай – «місто п’яти століть»

    Бахчисарай(крим. Bağçasaray) – місто в Криму, розташоване на північно-західному схилі Кримських гір, в долинірічки Чурук-Су («гнила вода»).

    У перекладі з кримськотатарської мови назва міста означає «палац-сад» або «палац в саду» (bağça – сад, saray – палац).Бахчисарай вперше згадується в письмових джерелах від 1502 р.

    В середньовіччі на місці Бахчисарая знаходилось татарське поселення Ескі-Юрт, розташоване на караванному шляху Херсонес-Перекоп. В 15 ст. було засновано Бахчисарай, де планувалося побудувати Ханський палац.

    Турботами Гіреївдо 17 ст.Бахчисарай перетворився на процвітаюче місто гірського Криму. Велике для того часу поселення мало необхідні умови для комфортного життя. Понад 6 тисяч жителів користувалися лазнями та водопроводом, який наповнював чистою водою 150 колодязів. Бахчисарай був столицею Кримського ханства до 1783 р.

    За свою архітектурну різноликість та багате історичне минуле Бахчисарай отримав назву «Місто п’яти століть».

    20 листопада до книгозбірні №3 для участі у віртуальній історичній мандрівці «Бахчисарай – місто п’яти століть» завітали старшокласники БВЗШ №1. Бібліотекарі розповіли юнацтву про історію міста, легенду про його заснування та визначні пам’ятки: ханський палац Хансарай, мечеть Тахтали-Джамі, Свято-Успенський чоловічий монастир, печерне місто Чуфут-Кале.

    Також присутні дізналися про кримськотатарського просвітителя, письменника, педагога, культурного та громадсько-політичного діяча Ісмаїла Гаспринського, прослухали уривок з оповідання Михайла Коцюбинського «Під мінаретами», яке він написав після відвідин Бахчисараю.

    Тетяна Драбинко.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше