• Їх міг врятувати хліб…

    Їх міг врятувати хліб… Їх міг врятувати хліб…

    Напередодні дня вшанування пам’яті жертв Голодомору у бібліотеці-філіалі №4 відбулася година історичної правди «Їх міг врятувати хліб…». У заході взяли участь члени клубу Академії пенсіонерів «Зарічани» та семикласники БНВК ЗОШ №13.

    В історії бурхливого XX століття Голодомор 1932-33 років в Україні посідає особливе місце. Це одна з найстрашніших катастроф в історії людства, страшна трагедія, яка забрала мільйони людських життів. Від голоду помирали і дорослі, і діти, промовляючи своє останнє в житті слово – «хліб». Шматок хліба коштував стільки, як саме життя. І зараз кожен, хто пережив цей страшний голод, ніколи до кінця своїх днів не кине окраєць хліба на землю, бо перед ним завжди будуть очі тих, хто помер від голоду в ті страшні часи.

    Діти проникливо розказували вірш Антоніни Грицаюк «Святий хліб», «... як люди з голоду вмирали, за що самі того не знали…»

    Тривожні спогади про ті страшні часи, почуті від батьків, болем відгукнулися у серцях людей. Присутні почули свідчення учасників заходу: Світлани Миколаївни Журавльової, Тамари Андріївни Коломієць, Марії Василівни Міщенко, Володимира Артемовича Чалія, котрі хоч і народилися на кілька років пізніше тих моторошних подій, проте, пам’ять зберегла той жах, який довелося пережити їхнім рідним. Свій вірш «Голодомор» зачитавпоет-аматор Анатолій Медвідь.

    Ведуча заходу – завідуюча книгозбірнею Світлана Линник наголосила, що йнадалі потрібно пам’ятатипро ті кривавісторінки нашої історії. Адже, тоді українцівміг врятувати хліб, атепер – пам’ять.

    Учасники заходу покидали залу із маленькими окрайцями хліба, якого так прагнули ті, хто помер від голоду у далекому 33-му.

    Олена Буяненко.



    Поділись з друзями:




Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше