• Правова освіта і бібліотека

    Правова освіта і бібліотека Правова освіта і бібліотека Правова освіта і бібліотека Правова освіта і бібліотека

     

    2018 рік – рік реалізації правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я маю право». Стратегічним завданням цього проекту, який діятиме протягом 2017-2019 років, є підвищення рівня знань українців щодо своїх прав у різних сферах життя, правової свідомості громадян та їх спроможності захищати свої права. До реалізації цього проекту долучилися бібліотеки Білоцерківської міської ЦБС.

    Саме тому 13 червня у центральній бібліотеці для дітей зібралися працівники бібліотек міста для того, щоб обмінятися досвідом роботи, своїми напрацюваннями у сфері популяризації правових знань.

    Останніми роками у книгозбірнях набуто цікавий та перспективний досвід з правового, морального та громадянського виховання дітей і підлітків.

    Важливе місце в цій роботі займає широкий спектр форм і методів роботи з превентивного виховання, тобто дії щодо упередження деструктивної поведінки дітей та підлітків, профілактики алкоголізму, наркоманії, СНІДу, хибного способу життя взагалі. Для успішної реалізації цих завдань у бібліотеках використовуються різноманітні форми і методи роботи.

    Завідувачка ЦДБ Олена Корнієнко розповіла про роботу юридичного лекторію «Підліток і закон», який працює вже більше 30 років, наголосивши, що при підготовці заходів бібліотекарі намагаються запрошувати молодих юристів та поліцейських, тому що дітям та підліткам легше знайти з ними спільну мову. Для того, щоб зацікавити читачів бібліотекарі шукають нові форми роботи, такі як: правовий діалог, День прав людини, бліц-турнір, ситуативна гра, логічний ланцюжок, юридичний марафон, зустріч з прокурором тощо.

    Дуже цікавим для присутніх виявився досвід роботи з правової освіти працівників центральної бібліотеки. Бібліотекар Ольга Соломаніна ознайомила колег з досвідом використання різноманітних форм масових заходів, таких як: брейн-ринг, вікторина, диспут, правовий лікбез, «круглий стіл», турнір, тренінг, сторітелінг, шок-урок, психологічний практикум тощо. На зустрічі з молоддю працівники книгозбірні запрошують поліцейських, юристів, психологів, представників благодійних організацій, використовуючи у роботі й психологічні прийоми, у тому числі анкетування, опитування, рольові ігри.

    Завідувачка філіалом №8 Світлана Хмільова розповіла про співпрацю бібліотеки з ГО «Правова єдність», разом з якими були проведені: круглий стіл на тему «Презентація проекту «Поліція та громада разом!», правовий лекторій «Що потрібно знати про субсидії», юридичний діалог «Оформлення цивільно-правових документів», круглий стіл до Дня місцевого самоврядування, круглий стіл «Вдосконалення механізму співпраці державних органів, установ, НУО з метою посилення правових можливостей жінок, які постраждали від домашнього насильства». Також у бібліотеці діє правовий всеобуч для працівників книгозбірні.

    Завідувачка філіалом №9 Катерина Волинець звернула увагу колег, що родзинкою їхньої роботи є спеціально створені відеопрезентації, віртуальні книжкові виставки, буктрейлери правової тематики.

    Обмін досвідом – це завжди взаємозбагачення. Сподіваємося, що почуте і побачене знадобиться у подальшій роботі бібліотек.

    Олена Дученко.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше