• Хто вміє Маковея вити, той вміє життя любити

    Хто вміє Маковея вити, той вміє життя любити Хто вміє Маковея вити, той вміє життя любити Хто вміє Маковея вити, той вміє життя любити Хто вміє Маковея вити, той вміє життя любити

     

    Свято Маковея – це стихія українського молодого духу, магія національного колориту і характеру, опоетизоване дійство з піснями, легендами і замовляннями. Після прийняття християнства язичницькі вірування наших пращурів вдало поєдналися з релігійним підґрунтям цього свята. Значною мірою цьому посприяла цікава біблейська оповідка про Сім Святих Мучеників Маккавеїв та їхню матір Соломію, яка благословила своїх синів на боротьбу за свою віру. Ця героїчна святописна історія була і є духовно близькою для українських матерів, сини яких захищали національну незалежність на теренах рідної землі.

    Менше десятка сіл Київщини святкують свято Маковея так, як традиційно святкували його наші предки багато століть назад. Серед них і село Дрозди Білоцерківського району. Працівники бібліотеки-філіалу №9 Світлана Могорит, Жанна Харченко і Тетяна Сулейманова взяли участь у магічному вечірньому дійстві напередодні Маковея, підготовленого місцевою сільською радою на чолі з її головою Галиною Морською. Ведучою свята була наша колега, ветеран бібліотечної справи Тетяна Біла. Розпочалося дійство сакральними словами: «Благослови, Боже, Маковея вити, бо хто вміє Маковея вити, той вміє життя любити». Молоді дівчата під керівництвом старших жінок прикрашали величезну тичку (стовбур дерева) квітами і травами, а хлопці в цей час на сусідських городах шукали найкращого гарбуза, щоб прикрасити верхівку Маковея. Народний фольклорний ансамбль «Родинонька» супроводжував етнографічне дійство народними піснями та гаївками. Молоді хлопці вибирали найкращу дівчину-маківку, дівчата запрошувати присутніх погратися у веселі народні ігри, а дітлахи вчилися тонкощам дегустації різноманітних сортів меду. Були на святі призи і нагороди: найкращий пасічник отримав у подарунок маленьке козеня. Такий же приз дістався і переселенцям зі сходу, дітям з дитячого будинку сімейного типу. Дякуючи душевній щедрості селян, діткам дісталися в подарунок маленька кізонька і грайливий козлик.

    Ломилися столи від найсмачніших українських страв: вареників, струдлів, калачів, млинців, пампушок, різноманітних солодощів. Та окрасою столу і найголовнішою випічкою свята були шулики. Тетяна Біла поділилася з нами їх рецептом, а ми, в свою чергу, із задоволенням ділимося ним з вами.

     

    Рецепт «Шуликів»:

    1.Кефір (або кисле молоко) – 0,5 л

    2.Яйце – 1 шт

    3.Сода (погашена) — 1 ч. л.

    4.Сіль – 1 ч. л.

    5.Борошно пшеничне (приблизно 4-5 склянок)

    6.Мак – 150 г

    7.Цукор – 1 склянка.

    Катерина Волинець.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше