• На сорок сорок – сорок морок

    На сорок сорок – сорок морок На сорок сорок – сорок морок На сорок сорок – сорок морок На сорок сорок – сорок морок

    22 березня православна церква шанує пам’ять сорока мучеників Севастійських. Саме в цей день фахівці книгозбірні №3 зустрічали галасливу ватагу книголюбчиків учнів 3-Б (класовод Людмила Бараненко) та 3-Г класів (класовод Леся Бойко) БНВО «ЗОШ№15-ДЮСОК».

    Бібліотекарі познайомили третьокласників з історією свята, його традиціями. День Сорока святих – це весняне рівнодення, тому кажуть, що «на Сорок святих день з ніччю рівняється». Намагаючись прискорити прихід весни, хазяйки випікають з тіста по сорок «жайворонків» чи «голубів». Адже справжня весна, зазвичай, починається з прильоту голосистих посланців Сонця.

    За звичаєм, на Сорок святих дівчата варили сорок вареників, господині пекли сорок пампушок або пирогів із квасолею, капустою, сушнею, а школярі несли вчителям сорок бубликів у подяку за науку. Діти і своїх вчителів обдарували бубликами, потоптали ряст, бо хто напровесні його потопче, той здобуде здоров’я на весь рік.

    Кумедні відчайдухи активно брали участь у іграх, відгадували загадки, доповнювали прислів’я та приказки, заманювали до себе лелек. А ще діти прослухали голосні читання народної бувальщини про лелек Таїни Братченко.

    З чого починається кожне вкраїнське свято? Звичайно з питання, яке бібліотекарі задають користувачам-дітям: чи знаєте ви який нині день? А потім розповідають що і як відзначають. Тож святкуймо по-українськи. Бо ми того варті!

     

    Ксенія Гнуда.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше