• Гармонія життя – барвисте вишиття

    Гармонія життя – барвисте вишиття Гармонія життя – барвисте вишиття Гармонія життя – барвисте вишиття

    Жінки з давніх часів займались рукоділлям. Вони прикрашали вишивкою одяг, взуття, головні убори, предмети інтер’єру та побуту. Вишиті картини – нова сторінка в історії української вишивки.

    Оцінити красу вишитих картин працівники бібліотеки-філії №6 запросили своїх користувачів під час зустрічі з майстром традиційного народного мистецтва України, лауреатом міської літературно-мистецької премії ім. І.С. Нечуя-Левицького – Світланою Паламарчук. Творчість пані Світлани розпочалася з акварельних робіт, потім виникло бажання вишити ці роботи гладдю. Їй це вдалося, хоча ніколи не думала, що через деякий час вишивка картин гладдю стане її серйозним захопленням.

    На думку майстрині, вишивка – це не тільки захоплення, а й можливість доторкнутись до прекрасного, виразити власне сприйняття світу за допомогою голки та нитки. А любов до вишивки прищепила бабуся, яка вишивала картини хрестиком. «Оскільки для мене це занадто довгий процес, тому надаю перевагу техніці гладі», – зауважила майстриня. Також зізналася, що першу свою роботу «Весняний натюрморт» вишила у 1996 році. З того часу вишивка гладдю ввійшла в її життя назавжди. Картини Світлани Паламарчук виконані настільки натурально і витончено, що стібки здаються штрихами художника, а вишиті панно наче намальовані пензлем. Сюжети, які обирає майстриня, завжди навіяні тим, що її оточує. В роботах використовує різноманітні види гладі: полтавську, мальовничу, французькі вузлики.

    Пані Світлана охоче поділилася секретами своєї улюбленої творчої справи. «Починається кожна вишивка з підготовки матеріалу: вибору тканини, ниток, голки, – пояснила Світлана Ігорівна. – Легкі рухи для їх розміщень, сполучень, приводять до утворення складних, наперед задуманих, серцю милих узорів. При цьому завжди присутні тактовна неспішність, міра співставлення, органічний зв'язок між матеріалом тканини і вишивальних ниток. В результаті народжується вишивка». Слайд-презентація картин доповнювала розповідь гості.

    Останнім часом Світлана Ігорівна використовує вишивку гладдю, як основу виробів жіночих прикрас. Присутнім на заході настільки сподобались вироби, що вони побажали спробувати свої мистецькі навички під час майстер-класу, який люб’язно згодилась провести пані Світлана.

    Надія Гаврилова.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше