• Оновлена центральна бібліотека запрошує!

    Оновлена центральна бібліотека запрошує!

     Про нас пишуть

    Певно, кожен із білоцерківців, тим паче любителі книгочитання, погодяться: для нашого міста центральна бібліотека КЗ БМР Білоцерківська міська центральна бібліотечна система ім. П.Красножона – особливий, знаковий об’єкт інфраструктури. Адже для багатьох поколінь містян іще з далекого 1921 року саме вона була й залишається не лише улюбленим інформаційним, освітнім, культурним центром та місцем проведення корисного дозвілля, а й тією духовною скарбницею, що з ранніх літ формувала наш світогляд, навчала історії рідного краю, знайомила зі світом і дарувала нам через книги не лише знання, а й життєву мудрість людства.

    Щорічно тут обслуговують понад 10 тис. користувачів, нараховують понад 220 тис. примірників книговидач та оперують книжковим фондом у 38744 примірників. А відтепер ще й приміщення нашої центральної бібліотеки тішить очі білоцерківців своїм осучасненим фасадом. На щастя, міська влада вирішила, що сучасні книгозбірні повинні бути не лише доступними, а й зовнішньо привабливими для всіх їхніх користувачів. Тому вигляд бібліотечних закладів поступово змінюється: так, спочатку нове оформлення отримала бібліотека-філіал № 8, наразі, за час карантину, реалізовано капітальний ремонт та реконструкцію фасаду центральної бібліотеки, виконаних на замовлення відділу капітального будівництва БМР на суму 561 126,00 грн., на черзі – ремонт бібліотеки-філії № 5. Біла Церква постійно рухається вперед, змінюється наше життя, змінюються й наші бібліотеки.

    Нова форма – новий зміст роботи

    Після 4 виснажливих місяців карантинних обмежень, за час яких центральна бібліотека працювала в закритому режимі, відбулося її кардинальне оновлення, що, до речі, не фасадом єдиним означилося. Вже в перший день відкриття закладу, 21 липня, коли ЦБ нарешті, після прийняття відповідного рішення виконкому БМР, гостинно відчинила свої двері для білоцерківців, ми, разом із першими після довгої перерви читачами, завітали на гостину, аби роздивитися нові інтер’єрні рішення та дізнатися, що новенького тут пропонують своїм користувачам.

    Як розповіла завідуюча відділом обслуговування центральної міської бібліотеки Людмила Федорівна Чупак, бібліотека не припиняла свою роботу під час карантину: «Ми займалися внутрішньою роботою, очищали фонд від зношеної та застарілої літератури, складали на неї акти, вилучали їх із каталогів, інвентарних книг. Окрім того, обслуговували читачів, котрі замовляли у нас по телефону потрібну їм літературу. В цей час також проводилися зовнішні ремонтні фасадні роботи. І, дякуючи міській владі, наша бібліотека тепер має сучасний, гарний вигляд і облаштований вільний доступ до закладу для людей із особливими потребами. Варто додати, що труднощі в обслуговуванні наших користувачів, пов’язані з жорсткими карантинними обмеженнями, ми використали з користю - для створення нових можливостей і активно включилися в дистанційну роботу.

    Шукайте нас в Інтернеті

    Окрім інформації про діяльність ЦБ, яку вже звично білоцерківці можуть отримати на сайті ЦБС ім. П. Красножона biblioteka.com.ua, бібліотекарі започаткували власну групу в Фейсбуці «Центральна бібліотека м. Біла Церква». Ця група наразі об’єднує в єдине коло й старше покоління, яке живе у світі книжок, і нашу молодь, що надає перевагу світу ґаджетів. Як зазначила Л. Чупак, під час карантину в групі систематично виставляли пости з цікавою інформацію для читачів: радили книги, які варто прочитати, знайомили з новинками літературного процесу, з творчістю українського й світового письменництва. Бібліотекарі також наповнювали новинами групові рубрики «Письменники-ювіляри» й «Книги-ювіляри 2020 р.» А ще за час карантину центральна міська бібліотека провела 2 он-лайн-конкурси: на краще виконання творів Ліни Костенко і конкурс на кращу світлину в національному строї до Дня вишиванки та влаштувала флеш-моб до Дня батька.

    А далі - і в реалі, і в віртуалі

    Біляєва Наталія Алімовна, провідний бібліотекар абонементу, зауважила, що на період карантину в бібліотеці працюватиме тільки абонемент, читальний зал поки що залишатиметься закритим для відвідувачів. Масової роботи ще теж не дозволено проводити. Однак щодня з 10.00 до 18.00 год., у неділю – з 10.00 до 17.00 год., окрім, загального вихідного дня у бібліотеці (суботи), тут чекатимуть на кожного з нас, аби долучити до особливого світу книжкового Слова заради нашого власного удосконалення. Тут уже чекає на поціновувачів виставка художніх робіт викладачів та дітей школи «Міцва-613», планується організація нових книжкових виставок, що додатково популяризуватимуться в он-лайні. Зокрема, до 5 серпня відкриється виставка до 170-річчя від дня народження французького письменника Гі де Мопассана, потім – присвячена творчості американського фантаста Рея Бредбері, на 12 серпня до Міжнародного Дня молоді планується виставка-адвайзер «Що читає українська молодь?», згодом – до Дня державного прапора, тощо. А до Дня Незалежності України бібліотекарі готуватимуть не лише виставку, а й онлайн-презентацію.

    Насамкінець, бібліотекарі повідомили, що найближчим часом очікують партію нових книг, закуплених бюджетним коштом, тож обіцяють оперативно ознайомити читачів з новинками як у бібліотеці, так і в групі на Фейсбуці.

    Звісно, що всі працівники книгозбірні, та й усі книголюби Білої Церкви мріють, аби карантин, врешті, скінчився й центральна міська бібліотека зажила своїм звичним - активним і повнокровним життям. Однак на сьогодні всім нам ще потрібно дотримуватися протиепідеміологічних заходів: приходити в бібліотеку дозволено лише в захисних масках та рукавичках. Втім, зауважують бібліотекарі, якщо хтось рукавичок не матиме, тут наразі в змозі забезпечити ними своїх відвідувачів. Так що запрошуємо всіх, хто давно не відвідував, хто ще не встиг переєструватися, хто лише планує записатися - в нашу центральну міську бібліотеку! Бо воно того варте: читати ж бо сьогодні – і корисно, і модно, і круто. Та ще й Р. Бредбері застерігає: є гірші злочини, ніж спалювати книги. Наприклад – не читати їх…

    Олена Литвинова.

    Джерело:

    https://kopiika.com.ua/page/onovlena-centralna-biblioteka-zaproshuye?fbclid=IwAR0AbyPM2uNp43Ai5RsEd3mTgJcGWF4J5jDsHlNSjF-2XCoAE0BNVuRfXHQ

     



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше