• Виставка «На зламі»

    Виставка «На зламі» Виставка «На зламі» Виставка «На зламі» Виставка «На зламі»

    Війна, що вразила Україну, розповзається як ракова пухлина, отруюючи розум і серця. Так важливо встояти, залишитися одними народом, не дати розірвати сім’ї, протистояти інформаційним хвилям, що йдуть звідти, де є смерть і насилля і звідти, де їх немає. Саме це намагалися сказати організатори інтерактивної виставки «На зламі», яка відкрилася 17 грудня у виставковій залі бібліотеки-філії №8.

    З 2017 року організатори почали документувати реальні історії, що фіксують брутальні порушення прав людини. Збираючи матеріали та подорожуючи з виставкою, чули багато стереотипів щодо збройного конфлікту, але запевняють, вони не пов’язані з місцем проживання людини, що підкреслює потребу в мандрівному форматі заходу.

    Виставку «На зламі» відвідали понад 5000 глядачів. Покази відбулися вже у 14 містах України: у червні 2019 з Києва її було презентовано на Сході України в Луганській та Донецькій областях, а вже цього року виставку змогли побачити у Дніпрі, Кропивницькому, Черкасах, Житомирі, Вінниці та Хмельницькому.

    Відкрила захід голова Білоцерківської міської організації Товариства Червоного Хреста Галина Кожедуб. У фокусі виставки цивільне населення, яке зазнало жорстоких утисків на окупованій території. На жаль, є випадки дискримінації за статусом ВПО і на вільній Україні. «На зламі» є своєрідним дискусійним майданчиком, що дає змогу обговорити досить табуйовану на сьогодні тему, поділитися власними труднощами і переживаннями.

    Одне із завдань виставки – акцентувати на гідності людини і зламі цієї гідності. Цей злам пройшов через життя кожного українця – наголосив проєктний менеджер організації, співавтор ідеї виставки – Антон Удовенко. Експозиція демонструє особисті переживання 26 цивільних про невизначеність, життя у правовому вакуумі, руйнування сімейних зв’язків внаслідок поляризації суспільства.

    Виставка акцентує увагу глядачів на глибинних проблемах, які торкнулися українців: атомізації суспільства, складній адаптації ВПО, демографічних змінах в Донецькій та Луганській областях, відсутності спільного бачення реінтеграції втрачених територій. Наталія Каплун – аналітик і документатор БО «БФ «Восток-СОС» виступила з меседжем, що виставка має на меті примирення і порозуміння людей та транслювання заклику не ділити Україну. Інтерактивна виставка поєднує особисті історії свідків та постраждалих з інфографікою та статистичними доказами, які показують наскільки глибокі зміни відбулися у структурі суспільства після початку конфлікту на Сході України.

    Інна Храбуст.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше