• Українська коляда в бібліотеці

    Українська коляда в бібліотеці Українська коляда в бібліотеці Українська коляда в бібліотеці Українська коляда в бібліотеці Українська коляда в бібліотеці

    Різдво − одне з найбільших християнських свят, що наповнює наші серця сподіваннями, радістю та зігріває душі величальними колядками і віншуваннями.

    Ось і в бібліотеці-філії №8 вже другий рік поспіль для містян оголошується онлайн-конкурс на кращу різдвяну колядку «Радуйся земле, коляда іде!», до якого долучаються читачі, друзі бібліотеки та просто творчі особистості.

    Цей конкурс покликаний об’єднати людей добрими емоціями від щирої української пісні. Адже українська коляда – в кожушку, у вишитій сорочці, загорнута в барвисту хустину, в руках тримає кольорове намисто, а в ньому – всі колядки та щедрівки, які від бабусь і дідусів передаються дарунком прийдешнім поколінням.

    Тож 21 січня у бібліотеці відбулося підведення підсумків загальноміського конкурсу на кращу різдвяну колядку.

    В цьогорічному конкурсі взяли участь 54 людини, які презентували на розсуд поважного журі 24 виступи: колядки, щедрівки, театральні інсценівки, авторські твори. Цього року до складу журі увійшли – Олена Фастівська,Майя Боженко та Любов Михайлюк.

    Визначення переможців перетворилося на справжнє свято з яскравим українським вбранням, відтворенням народних традицій, позитивними та радісними емоціями, які учасники щедро дарували присутнім.

    Затамувавши подих гості слухали кришталеві голоси маленьких Аріани Богданець (8 років) та Анастасії Кацалап (8 років), натхненне декламування Дарини Юрчик(12 років). А яке захопливе театральне дійство подарували актори Зразкового лялькового театру «Фантазія» ЦПО «Соняшник» разом зі своєю очільницею Катериною Громадською!

    В ошатній виставковій залі зібралися чотири самодіяльні колективиклубів Академії пенсіонерів:ансамбль «Гармонія» (керівник – Таскіра Максюта), ансамбль «Криниця життя» (керівник – Ольга Руденко), ансамбль «Золота осінь» (керівник – Катерина Пушка) та хоровий колектив «Вербиченька» ( керівник – Ольга Атаманенко). В залі панувала атмосфера сімейного свята з уславленням Сина Божого, з благословенною надією на щасливий рік і міцне здоров’я, зі щирою молитвою за закінчення війни. Співав весь зал, продовжуючи пісні один одного...

    Порадували своїм виступом творча родина – Таскіра та Володимир Максюти. Саме цей дует «А ми удвох» з віншуваннями та українськими піснями надзвичайно тепло сприймали присутні.

    Дуже приємно, що сучасна молодь не цурається народних звичаїв, а ще й створює власні твори.

    В номінації авторські твори прозвучала новітня авторська колядка від читача філії Сергія Гончарова.

    Родзинкою заходу став виступ неймовірно талановитих молодих дівчат, учасниць Інді-фольк гурту «В∑сна».

    Анна Фадєєва – авторка віршів та пісенної лірики, учасниця та співзасновниця гурту «В∑сна», очільниця Спілки Незаслужених поетів «СловаRі», учасниця мистецького проекту «ПОЧУТИ». Станіслава Клішина пише музику та вірші до пісень, що увійшли до репертуару гурту «В∑сна». Станіслава працює викладачем класу вокалу в школі мистецтв №5 і минулого року стала лауреатом Молодіжної літературно-мистецької премії ім. Миколи Вінграновського. У виконанні гурту пролунав авторський твір «Різдвяна» (Дари Волхвів) та інші їхні чудові твори.

    Всі переможці конкурсу отримали дипломи та подарунки. Дякуємо спонсорам та благодійникам, які зі щирим серцем відгукнулися та долучилися до нагородження переможців і учасників конкурсу колядок: Олені Фастівській, депутатці Білоцерківської міської ради, підприємниці; Раїсі Григоренко, директорці КЗ БМР Білоцерківська ЦБС ім. П.Красножона; Володимиру Бабенку, депутату Білоцерківської районної ради; підприємцю Вадиму Хлєбнікову, депутату Білоцерківської міської ради.

    Є скарби, заховані в землі, є такі, що розташовані на поверхні і передаються з покоління в покоління, чаруючи людську душу. До таких скарбів належить пам’ять роду, його звичаї, традиції, обряди. Зберегти їх від забуття і байдужості, відродити в родинах наше завдання.

    Тож зберігаємо, не розплескуємо ні краплинки, бо якщо живуть ці духовні пісні серед людей – живе Україна!

     

    Світлана Хмільова.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше