• Чорнобиля біль у серцях наших досі

    Чорнобиля біль у серцях наших досі Чорнобиля біль у серцях наших досі Чорнобиля біль у серцях наших досі Чорнобиля біль у серцях наших досі

    26 квітня, тридцять вісім років тому «мирний атом» за лічені секунди змінив наше життя, перетворивши частину чудового українського Полісся на зону відчуження та завдавши невимовний біль усій Україні. В цей день ми схиляємо голови перед світлою пам’яттю героїв, які врятували майбутнє від радіаційної небезпеки. Ця трагедія забрала багато життів одразу після аварії. Та й і сьогодні, на жаль, продовжує це робити. Радіоактивне забруднення негативно вплинуло і на довкілля, і на здоров’я.

    У переддень вшанування Чорнобильської трагедії для користувачів – учнів 8-А класу (класний керівник Світлана Полінога) Білоцерківської гімназії-початкової школи №15 фахівчині книгозбірні №3 провели еко-застереження «Чорнобиля біль у серцях наших досі».

    Присутнім працівниці філії презентували книжкову виставку з відповідною назвою. Читачі мали можливість погортати книги, часописи, яскраві ілюстрації фотоальбомів. Читали поезії та уривки прозових творів українських авторів Володимира Яворівського «Марія з полином у кінці століття», Юрія Щербака «Чорнобиль», Лідії Віриної «Тієї вогняної ночі», Галини Ковтун «Я писатиму їй щодня…»

    Увазі школярів була представлена книжкова новинка волонтера, просвітянина, видавця, громадського діяча, журналіста Костянтина Климчука «Літо, коли сонце стало чорним». Ця повість розповідає про подію, коли дитинство головного героя змінила аварія на Чорнобильській АЕС. Усі члени його родини опинилися в різних місцях: діти в піонерських таборах, батько ліквідовував аварію на атомній станції, а мама чекала всіх вдома. Ця повість є першою ластівкою про зміну світогляду українців, які народилися в країні-в’язниці.

    Особливо зацікавило підлітків друковане видання «Чорнобиль. Біль і пам’ять». Бо чорнобильська хмара не оминула і Білу Церкву. Територія міста і двадцять населених пунктів району опинилися в зоні радіаційного забруднення. Близько п’яти тисяч мешканців міста стали ліквідаторами.

    Старшокласники переглянули відеофільм «Чорнобиль». Дізналися цікаві факти про Чорнобильську катастрофу та про ядерну енергетику світу. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять героїв.

    На початку 2022-ого року околиці Чорнобильської АЕС знову стали небезпечним майданчиком – у війні росії проти України. Бібліотекарки детально зупинилися на сьогоденні ЧАЕС, звернувши увагу користувачів на проблеми екоциду в Україні під час бесіди «Чорнобиль і війна: які наслідки російського вторгнення».

    Гармонійним доповненням заходу став флешмоб, який відбувся під гаслом «Атомна весна в Україні. Пам’ятаємо…»

    Чорнобильська трагедія – це нагадування всім нам, якими катастрофічними можуть бути наслідки людської помилки.

    Наталія Добровольська.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше