• Жінки в науці

    Жінки в науці Жінки в науці

     

    Wi-Fi, бронежилет, «двірники» для авто, гра «Монополія», посудомийна машина, циркулярна пилка… Такі потрібні і знайомі всім речі. А ви знаєте, хто їх винайшов? Так і чую відповідь – «ЧОЛОВІКИ», тому що більшість одноголосно скажуть, що винаходи і відкриття – справа зовсім не жіноча. Але це зовсім не так, тому що всі вищеназвані винаходи здійснили жінки, і саме жінки все частіше досить гучно заявляють про себе в науці.

    Спростувати вислів Генріха Гейне «Жінка творить історію, хоча історія запам’ятовує лише імена чоловіків» спробувала завідуюча бібліотекою-філіалом №10 Ганна Нагорна разом зі студентами факультету лінгвістики БНАУ під час пізнавальної години «Жінки щодня міняють світ», яка була присвячена Міжнародному Дню жінок у науці.

    Енн Цукамото, Мері Андерсон, Стефані Кволек… На заході жінки в науці почуваються комфортніше. Та студентів більш цікавили землячки, українські жінки-науковці. Багато нового студентська молодь почула про історика Олену Апанович, яка 55 років «під знаком Кліо» вважала, «що не може такого бути, щоб по-справжньому вивчити історію українського козацтва і не стати патріотом України».

    Справжнім відкриттям для молоді стала інформація про Катерину Грушевську, доньку першого Президента України Михайла Грушевського, яка писала: «…іншої України нема і треба приймати її з тими конкретними умовами, що в ній зложилися, коли хочеться працювати в ній і для неї». Важко повірити, що такі талановиті, визнані в світі жінки-науковці, на своїй землі, у своїй країні зазнали стільки поневірянь, зневаги, знущань та переслідувань.

    Наприкінці зустрічі студенти активно відповідали на запитання вікторини та ознайомилися з викладкою літератури, де були представлені книги про жінок-науковців.

    Сьогодні в Україні серед науковців – 46% жінок, але все одно ситуація стосовно сприйняття їх, як науковців, бажає бути кращою.

    Жінки щодня змінюють життя на краще, тому і цінувати їх варто теж щодня.

     

    Альона Сушкевич.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше